Altın bozdurmak için gittiğiniz ofis, elinizdeki altının yeni olduğunu bu nedenle daha düşük bir bedelle satın alabileceğini söylediğindeki yaşadığınız şaşkınlık, belki başınızdan geçmiş bir olay olabilir. Altının yenisi eskisi nasıl olur, eski altın nedir, yeni altın nedir veya eski altın ile yeni altın arasındaki fark nedir? İşte merak edilenler...
Eski Tarihli Altın Nedir?
Eski tarihli altın, içinde bulunulan yıldan daha önceki yıllarda üretilmiş ve satışa sunulmuş olan altındır. Diğer bir ifadeyle bugün yaşanılan yıldan bir önceki yıllara ait altınlar, eski altın olarak tanımlanır. Eski tarihli altın, yeni tarihli altına göre piyasalarda, birkaç TL daha ucuza satılır. Eski tarihli altınların yıl farkına göre değeri değişmez; 2 yıl önceki altın ile 50 yıl önceki altın, satış anında aynı altın kuru ile bozdurulur.
Yeni Tarihli Altın Nedir?
Yeni altın, yaşanılan yıl içerisinde basılmış ve piyasada satışa sunulmuş olan altınlardır. Yeni tarihli altınlar herhangi bir fiyat farkına uğramadan o dönemdeki altın piyasası fiyatlarına göre satılır. Aslında bu yeni bir altının normal satış rakamlarıdır. Örneğin; 2019 yılında satın aldığınız üzerinde 2019 tarihi basılı bir altın, 2019 yılı sonuna kadar yeni altın fiyatı ile işlem görür. Aynı altın 2020 yılından itibaren ise eski altın olarak ifade edilecektir. Eski Tarihli Altın ve Yeni Tarihli Altın Fiyatları Neden Farklı? "Altın çamura düşse yine altındır, değerini yitirmez." Fakat gerçekten de eski tarihli altın ile yeni tarihli altın arasında altın alış ve satış fiyatları açısından bir fark vardır. Çeyrek altın, yarım altın veya Ata lira almak istediğinizde yeni tarihli altın satışında eski altın fiyatına nazaran daha fazla kesiti ile karşılaşırsınız. Küçük sayılır bir meblağ olsa da özellikle tasarruflarını altına yatırım yaparak değerlendirmek isteyenler için bu önemlidir. Peki, bu fark neden oluşur? Eski yıllara ait altınlar genellikle müşterilerden temin edilen, alınıp satılan ikinci el altındır ve bu nedenle de kuyumcular ve diğer satıcılar bu altını biraz daha düşük fiyatla satın alır ve satarlar. Ancak bu durum sanıldığı kadar büyük bir rakam değildir, eski tarihli altın ve yeni tarihli altın arasında 3-5 TL bir fiyat farkı olabilir. Yeni altının eski altına göre birkaç lira daha pahalı olmasının sebebi altın maliyeti ile ilgilidir. Fiziksel altın mülkiyeti, depolama ve sigorta dâhil, bir dizi maliyeti içerir. Yeni tarihli altın satıcıları, altını satın alırken darphaneye damga vergisi de öderler. Bu sebeple üzerinde yeni tarih basılı altınlar eski tarihli altınlara göre daha pahalı olur. Altın, eğer bir mücevher parçası veya süs eşyası olarak alınmayacaksa yeni veya eski altın alıp almamaya dikkat etmeniz gerekebilir. Bilmeniz gerekir ki sahip olduğunuz altınınızı bozdurmak istediğiniz zaman, altın hurda değeri üzerinden işlem görür. Dolayısıyla yatırım amacıyla satın alacağınız altın uzun vadede bozdurma amacı taşımayacağından eski tarihli olması avantajlı olacaktır. Buna karşılık çeyrek altın, yarım altın, Lira, Cumhuriyet gibi altınlar, düğün, nişan, doğum, sünnet gibi sebeplerle "hediye" olarak alınmışsa yeni tarihli altın almak daha uygun olabilir.